Hindø
Hindø skal ikke være en ”øde ø” uden offentlig adgang
Hindø er en smuk lille ø på 70 hektar beliggende i Stadil Fjord. Øen blev fredet i 1990 for at sikre de naturhistoriske, landskabelige og rekreative værdier. Hindø er desuden omfattet af det Natura 2000 område, som omfatter Stadil Fjord. Øen ejes af en privatperson. Eneste hus på Hindø er en lystgård, der altså ikke bebos permanent samt en lille hytte, som ejes af øens opsynsmand. Øen afgræsses af får og islandske heste, der tilses af opsynsmanden.
Slut med offentlig adgang
Adgangen til Hindø sker via en betonbro fra 1964. Siden den blev lavet, har alle kunnet gå eller cykle over til øen. Kun ejeren og opsynsmanden må køre i bil til Hindø. Men broen er ved at falde sammen. Derfor har spørgsmålet om reparation af broen eller etablering af en ny bro været behandlet af Ringkøbing-Skjern Kommunes teknik- og miljøudvalg den 8. november 2016.
Administrationen konkluderer i dagsordenen til udvalget, at fredningskendelsen ikke pålægger kommunen at sikre offentlighedens adgang til øen. Heller ikke ejeren er forpligtet til at sikre broadgang til øen. Ejeren ønsker enten, at der bygges en ny bro eller at den eksisterende repareres, og vil bidrage med 1/3 af omkostningerne, dog højst 700.000 kr. Administrationen anførte to løsningsforslag til politikerne: Enten en ny træbro til 3,3 mio. kr. eller reparation af den eksisterende til 1,6 mio. kr. Men udvalget besluttede, at kommunen ikke vil bidrage til nogen af løsningerne. Broen er allerede så forfalden, at ejeren ikke vil tage ansvaret for offentlighedens færdsel og har derfor spærret broen. Der er således ikke længere offentlig adgang til Hindø.
Ræve og vildkatte skader fuglelivet
Hindø består af græsmarker i midten og lidt skov bag gården, omkranset af dels strandeng, dels rørskove.
Om fuglelivet på Hindø fremgår det af en vandretursfolder fra Ringkøbing-Skjern Kommune: ”Da Hindø blev drevet som gammeldags landbrug var der et meget rigt fugleliv med store kolonier af rugende fugle på strandengene. Broen og tilplantningen med nåletræ har givet adgang og ly til ræve og andre rovdyr, så antallet af ynglefugle er gået meget tilbage.”
De rugende fugle som viber og rødben på strandengene findes ikke mere. Dem har ræve og vildkatte, som ofte træffes på øen, jaget væk. Men der er sandsynligvis ynglende rørdrummer i rørskovene og rørhøge ses ofte jagende over rørskovene. Og forår og sommer er der masser af fugleliv på Hindø. På den rørskovs-flankerede vej fra broen til øens centrale del ses skægmejse og rørspurv i rørskoven, ligesom der høres bogfinke, gransanger og sanglærke inde på øen omkring skoven. Landsvaler svirrer i stort antal. På strandengene kan man møde hvid og gul vipstjert, strandskade og flokke af viber. På vandfladen omkring øen ses knopsvaner, skarv, gravand og blishøns. Men fuglelivet på øen, især på strandengene, kunne helt klart være rigere, hvis rovdyr som ræve og vildkatte blev fjernet fra øen og forhindret adgang.
Der bør være en gang- og cykelbro
Det vil være et tab, hvis borgere og turister ikke længere kan opleve Hindøs natur, mener fire lokale foreninger. Derfor har DN Ringkøbing-Skjern, DOF Vestjylland, Hee Lokalråd, Hee Sogneforening samt to privatpersoner skrevet til teknik- og miljøudvalget og anmodet om, at sagen om broadgang genovervejes. Foreningerne argumenterer for, at det blot bør være en gang- og cykelbro, som vil være langt billigere end en bilbro, og at det i forbindelse med etablering af ny bro bør sikres, at ræve og vildkatte forhindres adgang til øen.
Se hele brevet her.
23.11.16/jo