Nyhed

Formandens beretning til årsmødet 2016

DN siger ja til vedvarende energi og ja til havvindmøller

Ved DNs Ringkøbing-Skjern afdelingens årsmøde i mandags blev der spurgt til DNs holdning til vedvarende energi og de planlagte kystnære vindmøller ud for Holmsland Klit.
Der blev redegjort hvorfor afdelingens holdning er som nævnt ovenfor.
Det er meningsløst at etablere de planlagte kystnære vindmøller, når der er muligheder for bedre alternativer.
Som udgangspunkt bør det undersøges, hvad det vil betyde for økonomien, herunder el-prisen, hvis det planlagte møller flyttes længere ud på havet, gerne mere end 20 km., hvor møllerne ikke eller kun svagt kan ses fra land. Det forlyder at den producerede el vil blive meget lidt dyrere ved en sådan flytning.
I det mindste bør det undersøges, hvad det vil betyde, hvis kystnære vindmøller i princippet etableres på en række vinkelret ud fra kysten, gerne begyndende ved en af de allerede eksisterende møller på stranden i Hvide Sande eller nord herfor. Et sådant anlæg vil være langt mindre indgribende i de landskabelige værdier end den planlagte "mur" af møller langs kysten mellem Hvide Sande og Søndervig.

DN har i høringssvar, ved læserbreve og ved deltagelse i en tv-debat talt for sådanne løsninger og vil henstille til Ringkøbing-Skjern Kommune og energiforligets partier, at igangsætte sådanne undersøgelser snarest muligt.
Håbet er at det vil være muligt, at øge produktionen af vedvarende energi på en bedre måde end den ny fremlagte plan. Det fortjener de mange borgere og kommende gæster i kommunen, som værdsætter klitlandskaberne med tilhørende udsigt over havet.
Ved DNs årsmøde blev årsrapporten for afdelingens aktiviteter fremlagt og godkendt.
Af afdelingens 12 medlemmer blev 3 genvalgt og et nyt medlem indvalgt. Desuden blev 5 suppleanter valgt.
Årsmødet blev afsluttet med fremvisning af nogle af Bo Skelmoses smukke og instruktive naturfilm om bl.a. sjældne og truede insekter og blomster.