FRIVILLIGHED: Katrine Søbye elsker at være frivillig. Hun arrangerer jævnligt udflugter i naturen for børn og deres forældre.

Musefælden bliver åbnet for øjnene af de måbende børn. Inde i fælden ligger en spidsmus, der er blevet fanget i løbet af natten. Og den skaber stor opmærksomhed fra forsamlingen, hvor børnene skubber sig frem for at se det lille dyr på nærmeste hold.

Desværre er musen død. Og Katrine Søbye forklarer børnene, hvordan det kan være.

- En spidsmus skal spise hele tiden for at holde sin krop i gang. Og dens føde er insekter og andre små dyr. Så hvis den ligger i en fælde hele natten, så klarer den altså ikke mere end et par timer, desværre.

Katrine Søbye er medlem og frivillig i Danmark Naturfredningsforening og formand for organisationen Natur & Ungdom i Albertslund. Dagens musejagt i skoven er blot et af mange ting, som hun står bag.

Flere gange om året arrangerer hun aktiviteter for børnene i området, så de kan lære mere om naturen omkring os.

Har altid været i naturen

Katrine Søbye er vokset op i Helsingør og har altid været meget ude i naturen. Hun har været medlem af Natur og Ungdom siden 1991, og nyder stadig, at hun kan være frivillig og hjælpe børn og deres familier med at forstå den natur, som hun selv finder fascinerende.

Katrine Søbye har mødt børn store børn, som ikke anede, at mus havde lunger, og at de skulle trække vejret. Eller folk, der ikke vidste, at der fandtes andre dyr end fisk i søer.

- Jeg har også oplevet mange voksne, der er bange for at gå ind i en skov. Derfor er det så vigtigt for børn, at de kommer ud i naturen og lærer nogle grundlæggende færdigheder. Og det kan ikke gå for hurtigt.

- Børn kommer ikke nok ud i naturen og laver aktiviteter med deres forældre. Man kan sagtens tage en lille gåtur eller lege en leg derude. Forældrene er nødt til at tage styringen og få børnene med ud. Ellers kan børnene blive frustrerede i sidste ende.

En lille mus imponerer de små

Har meget at se til

Der sker rigtig meget i Katrine Søbyes liv. Og det har der altid gjort. Hun har været med i utallige foreninger og bestyrelser og har altid gjort sit for at give en stor hånd med om mange projekter.

- Frivillige er meget vigtige. Ellers kan en forening som Natur & Ungdom ikke køre rundt. Og jeg elsker at være en del af en masse projekter. Man får et socialliv og en stor glæde ved at gøre det her, siger hun, og lægger vægt på, at hun kan mærke, at hun gør en forskel. Jeg gør kun det her, fordi jeg kan gøre en forskel for andre.

Til sommer er Katrine Søbye hovedarrangør for en årlig sommerlejr for børn sammen med Natur & Ungdom.

- Ja, jeg har ret travlt i øjeblikket. For det hele er arrangeret af frivillige, og det bliver sværere og sværere at skaffe. Der er 80 deltagere til lejren indtil videre, så vi har brug for et stort hold denne sommer.

Familien er med i naturen

Med på dagens musetur er Katrines børn og mand, som hjælper mor og hustru. Katrines søn svarer på spørgsmål ligesom de andre børn, og hendes mand hjælper med at forklare om dyrene til deltagerne.

- Jeg føler ikke, at jeg pådutter min familie noget som helst. Mine børn er meget interesserede i naturen. Det kommer selvfølgelig nok fra mig, men jeg har aldrig tvunget dem til at skulle have samme interesser som mig.

Katrine Søbye ved godt, at hun bruger meget tid på at være frivillig. Og så er det godt, at familien kan komme med ud til arrangementer som dagens musetur. Udover det, så sørger hun også for, at hendes børn har det sjovt, og kan udfolde sig, når de er med hende i naturen.

- Jeg er ikke en pylret mor. Jeg kaster dem ud i mange ting. Når min søn klatrer i træer, så siger jeg ikke nej til ham. Jeg fortæller ham, at han skal være opmærksom og passe på. Min egen nervøsitet skal ikke forhindre ham i at udvide sine grænser. Naturen er der, hvor grundlaget for deres liv og opvækst starter. Så de skal bare ud og have en masse oplevelser. Og det elsker jeg at hjælpe dem med.

BLÅ BOG

Katrine Søbye er 38 år og bor i Albertslund med manden og hendes to børn Birk og Vibe.

Katrine er uddannet biolog fra Københavns Universitet og arbejder i Amphi Consult med fokus på padder og plejeplaner.

Katrine er aktiv i flere foreninger. Hun sidder i bestyrelsen i DN Albertslund og er formand for Natur og Ungdom Albertslund